Een lamp inschakelen. Dat is niet echt een grote uitdaging, we doen het dagelijks. Ook de gordijnen openen en sluiten kost niet echt veel moeite. In de huiskamer, op de slaapkamer, de kinderkamer en … alles bij elkaar kost het eigenlijk toch best veel tijd, kan dit niet eenvoudiger? Jazeker, met smart home oplossingen kun je iedere woning automatiseren. Wat is er zoal mogelijk en welke voordelen biedt huisautomatisering? Op deze pagina leggen we uit wat er mogelijk is, en hoe een smart home kan werken voor jou.
Smart home of domotica?
Huisautomatisering, smart home of domotica; eigenlijk zit er niet zoveel verschil tussen. Domotica is doorgaans de term voor apparaten en diensten die senioren en/of minder validen helpt om langer zelfstandig te kunnen wonen. Dit kan een halsketting met alarmknop zijn, een camera waarmee zorgverleners een oogje in het zeil kunnen houden, of raamdecoratie die automatisch opent in de ochtend en sluit in de avond. Domotica bleek al snel reuze praktisch voor mensen zonder beperking, En veel fabrikanten wilde hier een graantje van meepikken. Met de term ‘smart home’ werd huisautomatisering van een hip en trendy imago voorzien. Hoe je het ook wilt noemen, met slimme apparaten wordt je leven veiliger én comfortabeler.
Een huis als werknemer
Overbodige luxe, zo worden smart home toepassingen soms wel bekritiseerd. Hoe overbodig en luxe is het eigenlijk? Een slot op de deur is zeker geen luxe, waarom zou het dan geen smart lock mogen zijn? De centrale verwarming kan al jarenlang een vaste temperatuur in stand houden, waarom zou een thermostaat niet zelfstandig wat lager mogen gaan wanneer je op vakantie gaat? Binnen een bedrijf is er de directie, en er zijn werknemers. Het zou voor niemand goed zijn als de directie plotseling aan de lopende band gaat staan, het bedrijf presteert veel beter door werknemers in te schakelen die ieder een deel van het takenpakket op zich nemen. Zie een smart home als een aantal digitale werknemers, die allemaal taken uitvoeren ten behoeve van de ‘organisatie’ die je thuis noemt. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn…
Er wordt niet gewerkt zonder training
Je kunt van een zestienjarige jongen niet verwachten dat hij zomaar even lekkere hamburgers bakt op de grill van een fastfood restaurant. Het is misschien niet echt ingewikkeld, toch is er wel degelijk wat training vereist. Dit geldt ook voor smart home apparatuur. Het is helemaal niet ingewikkeld om een lamp op klokslag 19.00 in te laten schakelen, je zult dit wel op voorhand even moeten instellen. En daarmee hebben we de kern van de smart home gevonden; er is ook een slim brein nodig … en dat ben je zelf. Dit is niet erg, je zult er immers ook gebruik van maken. Het is juist ideaal dat je deze apparaten geheel naar jouw voorkeur kunt instellen. Als jij de apparaten goede ‘instructies’ geeft, dan kun je later met een voldaan gevoel achterover leunen.
Zo werkt een smart home voor jou
Hier zijn vijf apparaten en diensten die je helpen om een slimme woning in te richten:
- Een centrale hub: Dit kan een Google Nest zijn, of bijvoorbeeld de Somfy TaHoma. Deze ‘bridge’ komt tussen de router en alle apparaten in te staan, en vormt het centrale middelpunt. Dit is reuze handig, zo hoef je niet ieder apparaat los te bedienen.
- Lampen: LED verlichting met internet connectiviteit zoals de Philips Hue serie kun je op timers laten functioneren, laten dimmen, in scenario’s verwerken zoals ‘bioscoop’ stand en nog veel meer. Koppel hier een lichtsensor aan en je zorgt dat de woning bewoond lijkt wanneer je van huis bent.
- Geluid: Slimme luidsprekers, van kleine smart speakers op het nachtkastje tot luidsprekers waar je de buren van de buren mee wakker zult schudden, produceren niet alleen geluid, ze kunnen ook luisteren. Via “Ok Google”, “Hey Siri” of “Alexa, play some music”, kun je commando’s geven vanuit je luie stoel. Of vanuit de keuken als je net groente staat te snijden.
- Raamdecoratie: We hebben al opgemerkt dat je eigenlijk vaker gordijnen opent en sluit dan je beseft. Met elektrische gordijnen zoals de PoweredBlinds gaat ook dit automatisch. Geen gedoe meer met koordjes, geen vieze vingers op die mooie vouwgordijnen, en bij felle zon even wat schaduw in de huiskamer. Dit is een slimme ‘luxe’ die heel erg snel onmisbaar zal zijn.
- Beveiliging: Van slimme rookmelders die in serie worden geschakeld zoals de Somfy rookmelder, tot aan IP camera’s die het verschil zien tussen een dier en een mens; huisbeveiliging is slimmer en veiliger dan ooit. In combinatie met notificaties en cloud backup weet je voortaan overal en altijd of jouw woning én de gezinsleden veilig zijn.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de manieren waarop een smart home kan werken voor jou. Zo houd je tijd over voor leuke dingen, en dat is een luxe waar we allemaal gelukkig van worden!