Een gezond en evenwichtig dieet, voldoende slaap en veel bewegen – we kennen allemaal de inspanningen die we zouden moeten doen voor onze gezondheid. Maar wist je dat je huis je letterlijk ziek kan maken? De plek waar je de meeste tijd doorbrengt kan je gezonde ambities zó onderuit halen. Om een gezond binnenklimaat te bereiken en te behouden volg je de volgende stappen.

Verlucht je woning regelmatig

Zeker tijdens koude winterdagen is het verleidelijk om de ramen de hele dag gesloten te houden. Je houdt de warmte zo binnen en bespaart op je gasrekening, zo denk je. Wist je echter dat het heel ongezond is om je woning niet te ventileren – ook in de winter? Een goede luchtcirculatie draagt bij aan de algehele gezondheid en beschermt tegen allerlei virussen en ziektekiemen. Dit hebben we goed kunnen zien tijdens de pandemie.  Verluchting is zo onderhand overal het mantra geworden, van sportscholen tot kleuterklassen. Je huis verluchten hoeft trouwens ook geen bakken geld te kosten. Zet twee ramen, het liefst tegenover elkaar aan beide zijdes van de woning, op een kleine kier open. De verse lucht houdt je gezond en de warmte blijft grotendeels binnen.

Vergeet de dampkap niet

Vrijwel iedereen heeft een dampkap, maar het aantal mensen dat deze op regelmatige basis reinigt, is schrikbarend laag. Niet alleen verzamelen etensresten en vetten zich in de loop der tijd zich in het rooster, ook schadelijke stoffen van pannen en potten nestelen zich op deze plek. Deze ongezonde combinatie kan een waar broeinest vormen voor bacteriën. Merk je dat je dampkap onvoldoende afzuigt? Tijd voor een nieuwe! Trek je Blaklader werkbroek en Grisport werkschoenen aan en breek de oude dampkap voorzichtig uit. Zorg ervoor dat het nieuwe exemplaar goed geïnstalleerd wordt en voldoende afzuigkracht heeft, zodat je opnieuw in frisse en gezonde lucht kan koken.

Behandel vochtige muren

Je onderschat het gevaar ervan, maar toch is het aanwezig in heel wat huizen: vochtige muren. Vochtdruppels, loskomend behang, donkere of juist lichte kringen, kapotte voegen of muffe geuren… Het lijkt misschien allemaal onschuldig. Vochtige muren kunnen het huis echter zo beschadigen dat het flink in waarde daalt. Meer nog, voor je gezondheid zijn vochtige muren ronduit gevaarlijk! Vocht en schimmel kunnen voor allerlei problemen zorgen, met name in de luchtwegen. Heb je last van vochtige muren in je woning? Wacht dan zeker niet af en schakel een professional in de vochtbestrijding in. Er kunnen namelijk allerlei oorzaken zijn die je als leek zelf lastig kunt achterhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here