De zomer is eindelijk aangebroken. Tijd voor terrasjes in de avondzon of een verfrissend wijntje op het middaguur. Of misschien vind jij het net leuk om zelf lekkere zomerdrankjes klaar te maken? Je zal zeker scoren bij je bezoek dat langskomt voor een zomerbarbecue! 

Alcohol of niet?

Waar je vroeger werd aangestaard als je een glas alcohol weigerde, is dit vandaag niet meer dan normaal. Een drankje moet namelijk geen alcohol bevatten om lekker te zijn. Een klassieke cocktail voor een zwoele zomeravond is een mojito. Maar heb je al eens een mojito virgin, de alcoholvrije versie, geproefd? Die is minstens even lekker! 

Als het warm zomerweer is, is het trouwens geen slecht idee om alcohol achterwege te laten. Door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten toe en wordt alcohol bijgevolg sneller opgenomen en verspreid over je lichaam. Het zal dus snel naar je hoofd stijgen, waardoor je je al gauw tipsy of dronken voelt. Daarnaast werkt alcohol vochtafdrijvend, waardoor je bijvoorbeeld meer moet plassen. En laat het bij warme temperaturen nu net cruciaal zijn om goed gehydrateerd te blijven. Water is dus een beter idee. Vind je dat wat saai? Dan kan je je (bruis)water pimpen met fruit. Munt en limoen is een goede combo. Voeg er nog wat aardbeien aan toe voor extra zoet water. Zelf geïnfuseerd water maken gaat niet alleen snel en makkelijk, het is ook gezond en verfrissend.

Warme dranken

Je gaat er wellicht vanuit dat warme dranken not done zijn bij warm weer. Het tegendeel is echter waar. Als je verkoeling nodig hebt, ga je beter voor een warme koffie van illy, bijvoorbeeld. Deze koffie zorgt ervoor dat je gaat zweten, waardoor je lichaam sneller afkoelt. Vind je het toch wat overdreven om bij 30 graden een koffie te drinken? Maak dan een ijskoffie. Doe de koffiebonen in het koffiemachine en zet een lungo koffie. Voeg er vervolgens melk en heel wat ijsblokjes aan toe. Zo simpel is dat!

Frisse gerechten

Je hebt het al in de gaten: voldoende water drinken bij warme temperaturen is een goed idee. Warme dranken kunnen ook, maar drink liefst geen alcohol. Verkoeling kan je ook op je bord zoeken. Tover een fris gerechtje op tafel met groenten en/of vruchten die veel water bevatten. Watermeloen en komkommer zijn hiervoor uitermate geschikt. Voeg er nog wat rucola en fetakaas aan toe en een heerlijk verfrissend zomers gerechtje is in één-twee-drie klaar.