Hoeveel weet jij over voetschimmels? Heel wat mensen weten wel hoe het er uitziet, maar niet wat het precies inhoudt. Ook bekend als Tinea Pedis, is voetschimmel een huidaandoening dat veroorzaakt wordt door een parasitaire schimmel, genaamd dermatofyten. De symptomen ervan kunnen van lelijke droge en schilferige huid zijn en rode ontsteking of blaarvorming, vooral tussen de tenen. Het is bijna pijnloos, maar in ernstige gevallen kan er een branderig gevoel en jeuk op de tenen en de voetzool ontstaan. Veel mensen denken onterecht dat de aandoening hetzelfde is als onaangename, stinkende voeten. Terwijl voetschimmel wordt veroorzaakt door schimmels, worden stinkende voeten of bepaalde voetgeuren veroorzaakt door bacteriën die een gênante, onaangename geur produceren. Mensen met stinkende voeten zijn vaak bang dat anderen om hen heen een geur zouden detecteren wanneer ze hun schoenen of sokken uitdoen. Niettemin, als de schimmel huidaandoening onbehandeld blijft, kan deze zich ook naar andere delen van de voet verspreiden en de hele voet kan hierdoor erg pijnlijk en stinkend worden wanneer de huid wordt aangetast en er een bacteriële infectie optreedt.

View this post on Instagram

Voetschimmel komt erg vaak voor. Een op de tien Nederlanders heeft er last van. Transpirerende voeten en slecht ventilerende sokken en schoenen zijn vaak een deel van de oorzaak. En daar komt bij dat voetschimmel besmettelijk is. De huidschilfers bevatten de schimmels. Als deze schilfers loslaten en op de douchevloer of in openbare ruimte van bijvoorbeeld een zwembad of kleedkamer komen, kan iemand anders een schimmelinfectie oplopen. Daarom alles over de behandeling van schimmelvoeten. Ook geef ik je als dermatoloog tips om voetschimmel te voorkomen via link in bio. #dermatoloog #voet #voeten #voetschimmel #schimmelvoeten #kalknagels #zwemmerseczeem #huidadvies #tenen #benen #kalknagel #schimmelnagel

A post shared by Marjolein Leenarts (@drsleenarts) on

Iedereen kan een voetschimmel krijgen

Aangetast door contact met geïnfecteerde huiddeeltjes in badkamers, in openbare zwembaden, sauna’s, gymzalen of andere openbare ruimtes, kan een voetschimmel iedereen overkomen. Meestal is een directe overdracht van persoon tot persoon zeldzaam. Omdat een schimmel gedijt op warme, vochtige en donkere plaatsen, zorgen transpiratie en gebrek aan luchting van de voeten ervoor dat het groeit en zich vermenigvuldigt.

Een voetschimmel laten behandelen

Een controle door de dermatoloog kan het schrapen van de huid op je voeten omvatten en het onderzoeken van de huid onder een microscoop om te zoeken naar schimmelgroei. Terwijl er veel verschillende, vrij verkrijgbare en goede antischimmelcrèmes en zalven te verkrijgen zijn voor het genezen van voetschimmels, bestaan er ook natuurlijke geneeswijzen, zoals de honingremedie, die veel mensen vandaag de dag gebruiken en die ook zeer effectief blijken te zijn. Het omvat het wrijven van rauwe honing of Manuka-honing op de geïnfecteerde gebieden voor het slapengaan en het een nacht laten inwerken. Bedek de voeten in dit geval met een oude sok. ’s Morgens moet je ze gewoon wassen met water en ze vervolgens goed afdrogen. Ook is bekend dat propolis, een natuurlijk antibacterieel bijenproduct, effectief is bij de behandeling van huidschimmel.

Lees ook: gebruik natuurlijke honing als zoetstof voor een gezond immuunsysteem.

Hoe kan je een voetschimmel voorkomen?

Er bestaan enkele tips die je kan gebruiken om een voetschimmel te voorkomen. De allereerste is een goede hygiëne. Was en reinig je voeten daarom dagelijks. Droog je voeten ook altijd grondig af, vooral tussen de tenen. Vermijd te strakke schoenen en houd je schoenen goed geventileerd en droog. Sandalen met open tenen zijn het beste bij warm weer, maar blote voeten is nog beter als dat mogelijk is. Vermijd sokken die gemaakt zijn van synthetische materialen en draag absorberende, droge katoenen sokken. Uiteraard moet je de sokken dagelijks vervangen. Anti-transpiranten kunnen ook worden gebruikt om de voeten droog te houden, of je kan een poeder gebruiken in je schoenen. Als je een openbare douche gebruikt, bijvoorbeeld in de sportclub, draag dan slippers en deel je handdoeken niet met andere aanwezigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here