Paardrijden is een mooie sport, maar voor de paarden zelf is dit niet te onderschatten. Zeker op hoog niveau wordt er verwacht dat paarden steeds opnieuw presteren. Ook de trainingen die hieraan voorafgaan, kunnen zijn tol eisen bij een paard. Een goede verzorging en enkele tips en tricks zorgen ervoor dat het leven van een paard zo comfortabel mogelijk is. 

Maak gebruik van een zadeldoek

Een van de belangrijkste zaken die je moet aankopen wanneer je wil paardrijden, is een zadeldoek. Dit is een doek dat over je paard wordt gelegd voordat het echte zadel erop wordt geplaatst. Het doek neemt zweet en vuiligheid op en zorgt er ook voor dat het zadel niet schuurt op de huid van je paard. Belangrijk is dat de zadeldoek voldoende wordt gewassen zodat er geen zweet en vuil in ophoopt. Een ander voordeel van een zadeldoek is dat het ook de schokken dempt voor een paard tijdens het rijden. Een zadeldoek zorgt er met andere woorden voor dat de belasting op je paard wordt verminderd tijdens het rijden. 

Welk soort zadeldoek je nodig hebt, hangt af van je zadel en ook de stijl van rijden die je met je paard gaat doen. Een doek voor dressuur is anders dan dat voor jumping. Vraag zeker raad wanneer je op zoek gaat naar een zadeldoek. 

Bescherm je paard tegen insecten

Je zal het ongetwijfeld al een keer gezien hebben wanneer je voorbij een paardenweide komt. Insecten komen maar al te graag rond de kop van een paard vliegen in de zomerperiode. De ogen, oren en neus van een paard zijn namelijk een interessant doelwit voor vliegen. Vliegenmaskers kunnen hier soelaas bieden. De aanwezigheid van vliegen is niet enkel irriterend voor paarden, het kan ook traanogen of zelfs ontstekingen veroorzaken aan de ogen. Een vliegenmasker zorgt ervoor dat de kop en voornamelijk ook de ogen worden beschermd tegen de vliegen. 

Het is moeilijk om op voorhand te weten welk vliegenmasker het beste is voor jouw paard. Dit gaat namelijk ook gepaard met persoonlijke voorkeur van je paard. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een masker te gebruiken dat enkel de ogen beschermt, maar je hebt ook maskers die een volledige bescherming bieden. 

Heeft je paard last van veel vliegen bij de neus? Dan bestaan er ook neusnetjes die je aan de halster van je paard kan vastmaken. Zo kan je paard zonder problemen een ritje maken zonder dat het last krijgt van vervelende vliegen. 

Wanneer je een vliegenmasker wil aankopen, zal het misschien wel even zoeken zijn wat er het comfortabelste is voor je paard, maar zodra je het juiste masker hebt gevonden, zal het voor je paard veel aangenamer zijn.