De dagen zijn stilaan korter aan het worden en dat betekent: winter is coming! Terwijl jij misschien kan genieten van koudere dagen, betekent het voor je wagen dat er zware dagen aankomen. Lage temperaturen, vorst, sneeuw, regen en strooizout maken het je auto namelijk niet gemakkelijk. Hoe bereid je je wagen nu best voor? Hier zijn alvast de 3 belangrijkste tips!

1.   Check je rubbertjes

Rubbers van ruitenwissers, portieren en je koffer kunnen door de koude harder en stroever worden. Als er koude lucht tussen je portier komt, kan het gaan dicht vriezen en trek je je rubbertjes kapot. Wrijf ze dus in met iets vettig zoals een spray zodat de rubber soepel blijft en ze minder snel bevriezen. Bij je ruitenwissers kan hetzelfde gebeuren waardoor je je ramen kan beschadigen, of je ruitenwissers de grip verliezen. Bij stevige regenval of sneeuw, zijn je ruitenwissers absoluut essentieel, dus ze zijn zeker een klein detail dat je goed moet onderhouden in de winter.

2.   Winterklare banden

Winterbanden zijn gemaakt om de grip van je auto te verhogen, zelfs bij lage temperaturen en sneeuw. Door dikkere groeven, heb je een betere grip en zo kan je aquaplaning vermijden. Daarnaast blijven winterbanden ook soepeler bij lage temperaturen, terwijl zomerbanden net beter zijn afgestemd op hoge temperaturen. Daarom kiezen veel chauffeurs voor winterbanden, zeker als ze naar noordelijke oorden trekken voor vakantie of werk. Wist je trouwens dat je voor je autoverzekering soms verplicht bent winterbanden te gebruiken? Ook in andere Europese landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. Naast winterbanden, is het ook belangrijk om de groefdiepte en bandenspanning te checken in de winter.

3.   Tank anders

Trek je met je tankkaart naar het dichtstbijzijnde tankstation bij vriestemperaturen? Dan kan je je best informeren over winterbenzine, het is vanaf oktober in de meeste tankstations beschikbaar. Doordat winterbenzine minder paraffine bevat, is de kans op stolling van paraffine veel lager dan bij gewone diesel. Daarnaast verbruik je tijdens de winter meer dan in de zomer omdat je omgevingstemperatuur daalt. Doordat metalen motoren krimpen bij lagere temperaturen, verbruik je dus meer. Als je veel voor het werk rijdt, is het als zelfstandige dus zeker interessant om een tankkaart voor zelfstandige te gebruiken. Via een tankkaart kan je namelijk makkelijk je verbruik bijhouden.