De tijd is aangebroken dat je moet beginnen met werken. Je hebt een job gevonden in de stad en verdient voor eindelijk echt geld. De eerste paar jaren kan je de tocht naar je werk nog maken met de trein of bus, maar op termijn kan het wel eens van pas komen om je eerste auto te kopen. Wij geven je hier de beste tips bij het aankopen van je eerste rijtuig.

Zet je financiën op punt

Vooraleer je meteen een auto koopt, is het sterk aangeraden jezelf even te informeren over wat voor kosten een auto hebben allemaal met zich meebrengt. Uiteraard betaal je voor de auto, maar je betaalt ook voor een heleboel andere zaken. We overlopen ze even met je mee. Eerst en vooral zijn er de unieke kosten. Het aanvragen van je nummerplaat bij de DIV (De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen), de aanvraag van het inschrijvingsbewijs en eenmalig de belasting op de inverkeerstelling (BIV). Deze vallen al bij al nog mee, maar zijn toch niet te verwaarlozen. 

Het belangrijkste zijn de terugkerende kosten waar je misschien nog niet aan had gedacht. Naast je brandstofkosten heb je ten eerste: de jaarlijkse verzekeringskosten, die duurder zijn voor jonge bestuurders. Ook zijn ze afhankelijk van het soort wagen dat je hebt. Ten tweede is er de verkeersbelasting die je jaarlijks moet betalen. Verder is het ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er eventuele reparaties en onderhouden moeten gebeuren aan je auto. Deze zijn jammer genoeg niet goedkoop.

Tot slot zijn er ook nog de boetes en parkeerkosten. De snelheidsduivels zijn dus gewaarschuwd. Zoals je ziet is het dus handig om je financiën even op punt te zetten zodat je voorbereid bent om deze kosten te dekken.

Koop tweedehands

Bij het aankopen van je eerste auto is je bankrekening dus net nog niet dat van een miljonair. Het is dus een goede keuze om te gaan kijken naar tweedehandswagens. 

Een auto tweedehands kopen is een stuk goedkoper en kan je nog wel wat jaren rondbrengen. Wat voor auto koop je dan? Dat hangt af van je rijstijl, afstand die je moet afleggen, budget,… Moet je eerder lange afstanden afleggen en rijd je frequent? Neem dan eens een kijkje naar een tweedehands Volvo XC40 bijvoorbeeld. Auto’s zoals deze bieden veel comfort en zijn ideaal als je veel tijd spendeert in je wagen. Werk je misschien veel van thuis en zoek je een iets hippere wagen om je rond te brengen door de stad? Dan is bijvoorbeeld een tweedehands Mini Cooper vanwege het hip en trendy model een favoriet.

Op de baan en gaan

Nu we je wat tips en inspiratie hebben gegeven is het aan jou om een auto te kopen en te genieten van je wagen. We wensen je alvast veel succes met je zoektocht en wensen je veel rijplezier. En zoals altijd: voorzichtig op de baan hé!