Leven in wanorde kan je gedachten vertroebelen, het kan je tijd opzuigen en het kan je ook psychologisch een negatief gevoel geven. Mensen die georganiseerd blijven, geven minder geld uit, ze leven productiever, ze zijn over het algemeen gezonder en ze hebben meer succes in het leven. Leer daarom om je kinderen al vanaf een jonge leeftijd georganiseerd te zijn, want het kan hen op veel manieren ten goede komen.

Prioriteiten stellen

Leren organiseren gaat ook over leren om prioriteiten te stellen. Als je je kinderen kan leren om prioriteiten te stellen, leer je ze ook om flexibel en efficiënt te zijn. Gewoon zeggen dat ze hun kamer moeten opruimen is zelden succesvol. Dit komt omdat dingen opruimen, ze organiseren en het ook efficiënt doen vaardigheden zijn die aangeleerd moeten worden. Als je niet de tijd neemt om je kinderen te leren hoe ze deze dingen moeten doen, dan is het altijd een zware strijd voor jou als ouder en een gevreesde taak voor je kinderen.

Enkele creatieve manieren

Er zijn een aantal creatieve manieren om je kinderen te helpen bij het leren om hun prioriteiten te stellen en hun kamer te organiseren en op te ruimen. Een goede manier om hen gemotiveerd en aan het werk te houden, in plaats van naar de enorme puinhoop te staren en te klagen, is door enkele kleine spellen te maken met kleine doelen om ermee te spelen.

Starten met de grote dingen

Een goede plek om te beginnen is met de grote dingen in de kamer. Race met de klok mee om te zien hoeveel grote dingen jij en je kind in twee minuten kunnen opruimen. Het zal je misschien verbazen wat er in die twee minuten allemaal gebeurt. Ga dan voor iets anders, zoals kleding. Pak vuile kleren op en leg ze in de wasmand. Als je kind niet graag op de klok kijkt, probeer dan doelen te stellen in de mand. Laat ze zien hoeveel manden ze kunnen maken vanuit de stoel, het bed of de kast. Ze kunnen de kleren naar de wasmand gooien om ze in beweging te houden.

Hardop nadenken

Kijk na elke activiteit de kamer rond en denk hardop na. Met deze techniek leer je jouw kind om prioriteit te geven aan wat het belangrijkste is, zodat schoonmaken snel en efficiënt kan worden gedaan. Probeer vervolgens wat overblijft in categorieën te verdelen, zoals bijvoorbeeld blokken, auto’s, poppen, actiefiguren, puzzels en andere categorieën. Probeer het niet te gedetailleerd te maken, anders verlies je ze.

Laat je kind georganiseerd denken

Vervolgens moet je samen overleggen over waar alles gelegd wordt. Laat je kind beslissen waar het opgeborgen moet worden. Houd er rekening mee dat je ze leert hoe ze georganiseerd kunnen denken. Leg hun bijvoorbeeld uit waarom ze kleerhangers moeten gebruiken. Vermeld hierbij dat het ophangen van hun kleding aan dergelijke hangers minder ruimte in beslag neemt en ruimte laat voor speelgoed om in de kast te worden opgeborgen.

Vaardigheden voor je kind

De vaardigheden die je kind leert, zullen hen de rest van hun leven ten goede komen. Leren hoe je georganiseerd kan blijven, is niet zo eenvoudig als het klinkt, maar er vroeg in het leven mee beginnen kan ervoor zorgen dat het een tweede natuur voor je kind wordt.

Lees ook: het interieur van je eigen keuken ontwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here