We all make mistakes, maar ze vermijden als zelfstandige is toch beter om echt succesvol te zijn. Het vergt zeker een sterke ambitie en wil om je als zelfstandige te willen vestigen, maar voor degenen met de aanleg en de dorst naar succes zullen er ook beloningen zijn. Ook al is het niet gemakkelijk, zoals het gezegde luidt: als het makkelijk was, zou iedereen het doen. De volgende drie fouten zijn ongeveer de meest voorkomende die worden gemaakt in het bedrijfsleven, ook door bedrijven die al een tijdje bestaan maar toch blijven worstelen.
Fout 1: Geen rekening houden met downtime.
Hiermee bedoelen we rekening houden met vrije tijd, want je zal het nodig hebben als zelfstandige. Een deel van je inkomsten opzij zetten op een aparte bankrekening levert niet alleen spaargeld op, het kan ook de redder in nood zijn voor het onverwachte, wat nogal eens gebeurt in het bedrijfsleven. Je moet rekening houden met bijvoorbeeld een weekje weg met je gezin, per slot van rekening is dit een van de belangrijkste redenen om zelfstandige te worden, vrije tijd wanneer je dat wil. Het is een grote stap om niet meer voor iemand te werken, waar je loon maandelijks op je rekening wordt gestort, zelfs als je niet aan het werk bent. Ziekte, vakantie en vrije dagen, in een reguliere job krijg je daarvoor betaald, als zelfstandige niet, klinkt vreselijk maar het is de realiteit. Vergeet jezelf er dus zeker niet aan te herinneren wanneer je de budgetten opmaakt.
Fout 2: Het niet opstellen van toekomstige cashflow prognoses en budgetten, terwijl ze elke maand moeten worden bestudeerd en eventueel aangepast.
Stel je hebt je eigen verhuisfirma in België opgericht, dan wordt het heel belangrijk om je vast te houden aan wat gepland was en als er verschillen zijn tussen de werkelijke en de gebudgetteerde cijfers, dat je er dan voor zorgt dat je weet wat de reden is en er ook naar handelt. Dit is ook een belangrijk voordeel bij het vermijden van de eerste fout. Het helpt namelijk bij de planning voor de volgende jaren. Zorg er dus voor dat je voortdurend bezig bent met de cijfers en dat je bijschaaft waar nodig.
Fout 3: Het te laat laten om hulp vragen
Er zijn veel mensen en organisaties die willen dat je slaagt, van de belastingdienst tot je lokale bank. Zij hebben allemaal een bijbedoeling, want als je slaagt, winnen zij ook. Deze twee organisaties zijn ook verantwoordelijk voor het sluiten en failliet gaan van bedrijven. Zorg er dus voor dat je ze aan jouw kant krijgt, want er is een schat aan informatie die zij hebben en gratis met je kunnen delen. Heb je toch lokale hulp nodig nadat je bijvoorbeeld je bedrijf bent gestart in Mechelen? Aarzel dan niet om een boekhouder in Mechelen of jouw stad in te schakelen om jou verder te helpen met je administratie. De meeste bedrijven zijn niet in één nacht tijd rijk geworden, vaak duurt het jaren van hard werken om te slagen in het opbouwen van een winstgevend bedrijf.