Koffie is gemakkelijk een van ’s werelds populairste dranken. Met ongeveer 25 miljoen kleine koffieproducenten die voor de kost van koffie afhankelijk zijn, is koffie een belangrijk handelsartikel geworden. Een derde van de wereldkoffie wordt geproduceerd in Brazilië, waar alleen al meer dan 5 miljoen mensen werk vinden in de teelt en de oogst van meer dan drie miljard koffieplanten.
Een grote koffiehandel in de wereld
Statistisch gesproken over koffiehandel, zorgt Latijns-Amerika voor ongeveer 60% van de totale wereldwijde productie. Azië levert zo’n 24% en Afrika ongeveer 16%. Het wordt geproduceerd in de meeste tropische landen. Brazilië, Vietnam en Columbia produceren bijvoorbeeld een zeer groot deel van de wereldproductie van koffie. Andere belangrijke producenten zijn gelegen in Indonesië, Ethiopië, India en Mexico.
Grote en kleine koffieplantages
In landen als Brazilië wordt koffie geproduceerd op grote koffieplantages met moderne apparatuur, met faciliteiten van irrigatie, tractoren en koffieoogstmachines. Op andere plaatsen zoals Midden-Amerika, Afrika en Azië wordt het geproduceerd door kleine boeren. Het zijn meestal de landen met een hoog inkomen die koffie consumeren. Ongeveer 80% van dit internationaal verhandelde product wordt verbruikt door landen met een hoog inkomen. Tijdens sommige jaren was deze drank het op één na meest verhandelde product gebleken, na ruwe olie, wat bijna 15 miljard dollar aan exportopbrengsten opleverde.
Koffieovereenkomsten
Er zijn verschillende nationale en internationale beleidsinterventies geweest die aan de koffiemarkt zijn onderworpen, net als koffieovereenkomsten die worden beheerd door de internationale koffie organisaties. Vietnam is bijvoorbeeld uitgegroeid tot een goedkope koffieproducent en produceert elk jaar opnieuw een fantastische hoeveelheid koffie. Een goede mechanisatie van het oogsten van koffie heeft bijgedragen aan lagere productiekosten. Een goed gebruik van irrigatie heeft de opbrengsten gestabiliseerd en op peil gehouden.
Koffie is wereldwijd populair
Koffie is een wereldwijd fenomeen geworden. Het is één van de meest populaire dranken ter wereld en het bloeit in meer dan 180 landen wereldwijd. De geschiedenis van koffie is een heel interessant onderwerp. Momenteel hebben de Verenigde Staten een enorme stempel wat betreft de koffiemarkt, omdat het een van de grootste koffie consumerende landen ter wereld is.
De geschiedenis van koffie
Er wordt aangenomen dat vroege Ethiopiërs de eersten waren die koffie ontdekten en het verfrissende effect erkenden dat een koffiebonenplant had. Van Ethiopië verspreidde het zich naar het land Egypte en vervolgens naar Jemen. De vroegste en geloofwaardige kennis van koffie drinken is halverwege de vijftiende eeuw in de soefi kloosters van Jemen. Tegen de 16e eeuw verhuisde de koffie naar het resterende Midden-Oosten, Turkije, Perzië en Noord-Afrika. Daarna verhuisde het naar Italië en vervolgens langzaam door de rest van Europa, Indonesië en uiteindelijk naar Amerika. Toen koffie van Jemen naar Turkije reisde, was het in Turkije dat koffiebonen voor het eerst in open vuur werden geroosterd. Daarna werden ze geplet en gekookt in water, wat resulteerde in een zeer ruwe versie van koffie waar we vandaag allemaal van genieten. In Europa arriveerde koffie via Venetiaanse handelslieden. Koffiehuizen verspreidden zich snel en verbreedden het bereik van koffie. Deze drank bereikte uiteindelijk Amerika in de 18e eeuw en sinds de uitvinding van de espresso in 1822 was de koffiehandel niet meer te stoppen. Met toenemende verfijning van technologie die helpt bij het verbeteren en het verlagen van de productiekosten, kan gerust worden gesteld dat koffie ook in de toekomst zal overleven.
Lees ook: gewone wijn is altijd een betere optie dan kookwijn.